Categories
opos

Aprendre de l’exemple

Quan som a l’aula, els mestres ens passem el dia posant exemples. És igual quina sigui l’assignatura (o matèria o competència o àmbit o com li diguin en el futur). Tan se val. Al final, per molt ben explicat que estigui un contingut o tasca l’exemple és el que acaba de clarificar-ho tot.

El mateix succeeix quan estàs en el procés de crear la teva programació didàctica (PD) o en el cas de les opos light del 2023, la teva unitat (UD). Si miro enrera, cap al curs 2020-21, puc assegurar-te que un dels aspectes que em van ajudar més a crear la meva PD va ser disposar de dues programacions d’exemple. Des d’aquí aprofito per donar-li les gràcies als dos amics que me les van prestar. Una era de Català i l’altra de Medi i em van anar rebé.

Per una banda, tenia un munt de referències d’autors, cites, bibliografia,… Per l’altra, cadascuna de les PD emprava una bona varietat de metodologies, eines per a la coeducació, activitats, mesures d’atenció a la diversitat,… També em proporcionaven dos models de graella per a les unitats.

Em van deixar dues programacions didàctiques. Vaig aprofitar algunes referències i fins i tot vaig adaptar activitats.

Tot i que la meva idea de fil conductor era diferent a la dels meus companys, vaig aprofitar més d’una referència i fins i tot vaig adaptar alguna de les seves activitats. No es tracta de copiar, sinó de quedar-te amb el que t’agrada i et quadra, això sí, a la teva manera. A més a més, quan tenia dubtes de com fer alguna cosa, mirava com ho havien resolt els meus companys.

Per això, la primera recomanació que faig als opositors és que, si podeu, demaneu programacions o unitats que hagin aprovat unes opos. Si tenen bona nota, millor. Això sí, per molt que siguin programacions o unitats amb notassa, també et recomano que siguis crític/a. Detectar aspectes que no t’acaben de fer el pes o simplement veure coses que faries diferent també t’ajudarà a saber què vols exactament per a la teva UD.

Al final, el més important és tenir una idea clara i anar a per totes!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

error: Contingut protegit