Categories
opos primària

Com adaptar una unitat al nou currículum

Tant si t’has de presentar a les properes oposicions com si no, has de saber crear i programar unitats didàctiques o situacions d’aprenentatge segons el nou currículum (DECRET175/2022) i la LOMLOE. Aquest post et pot servir de guia per a adaptar una unitat de primària que ja tinguis feta al nou currículum i a la nova llei educativa estatal.

En el cas que et vulguis presentar a les opos light, el primer pas és triar bé la unitat didàctica (UD) en qüestió. És imprescindible que sigui una UD que treballi més d’una àrea. També pot ser interessant que inclogui alguna activitat per a treballar la coeducació i la perspectiva de gènere. A més a més, cal mirar si s’hi desenvolupen les noves competències transversals.

Com sabràs, ara s’ha posat de moda el concepte “situació d’aprenentatge” o “aprenentatge basat en situacions”. Personalment, ho veig com una nova variant de projecte. Si tens alguna unitat que t’encaixi en aquesta nova nomenclatura, és una bona opció de tria. L’annex 5 del currículum en fa una descripció.

Un cop escollida la unitat que vols adaptar, has de saber que hi ha aspectes que hauràs d’afegir de nou, d’altres que hauràs de modificar, alguns que desapareixeran i una majoria que podràs mantenir. Posem fil a l’agulla!

Aspectes a incorporar

 1. Competències clau i indicatius operatius. Ho tens a l’annex 1 del currículum. Ja veuràs que és semblant a les antigues vuit competències bàsiques, però amb l’afegit dels indicadors operatius.
 2. Competències transversals. Són quatre: la Ciutadana, l’Emprenedora, la Personal, social i d’aprendre a aprendre i la Digital. Hauràs d’explicar com treballes cadascuna o la majoria d’elles. Això és una simplificació del que hi havia abans, perquè les transversals eren àmbits que s’avaluaven com qualsevol altre amb les seves competències, continguts, criteris d’avaluació… Ara ja no cal especificar tant. L’annex 4 del DECRET175/2022 enumera i descriu aquestes competències.
 3. Vectors clau. Estan explicats a l’article 3 del currículum (pàgina 6) i són els següents: aprenentatges competencials, perspectiva de gènere, universalitat del currículum, qualitat de l’educació de les llengües, ciutadania democràtica i consciència global i benestar emocional. També caldrà que especifiquis com els treballes en la teva UD o situació d’aprenentatge.
 4. Sabers i competències específiques (CE). Cada àrea o matèria compta amb les seves CE (el que abans eren les competències bàsiques). Les competències específiques tenen els seus sabers associats. Per tant, has d’identificar les CE que treballes i copiar del currículum els sabers associats que l’alumnat ha d’assolir. També es poden afegir nous sabers que responen al context proper de l’alumnat.
 5. Criteris d’avaluació curriculars. Estan relacionats a les CE. Estan al currículum.

Aspectes a modificar

 1. Cicle inicial, mitjà i superior. Actualment, els tres cicles de primària són primer, segon i tercer.
 2. Fase de les activitats. Abans eren inicials, de desenvolupament i de síntesi. Ara són activitats inicials, de desenvolupament, d’estructuració i d’aplicació.
Comparativa entre els dos currículums

Font: Departament d’Educació.

Aspectes que desapareixen

 1. Dimensions.
 2. Continguts clau.
 3. Gradació per nivells d’assoliment. Normalment nivell d’excel·lència, de notabilitat i nivell satisfactori. També pot ser nivell expert, avançat, aprenent i novell.
 4. Àmbits. El nou currículum està estructurat en àrees (primària) i matèries (secundària i batxillerat). Treballar per àmbits significa treballar diverses matèries alhora.

Aspectes a mantenir

 1. Justificació de la UD.
 2. Continguts que es treballen de cada CE (per exemple, l’adjectiu). Els hi pots canviar el nom per sabers específics o alguna cosa similar.
 3. Objectius d’aprenentatge de la UD.
 4. Criteris d’avaluació. Els específics de cada objectiu. Els pots posar al costat dels criteris d’avaluació del currículum.
 5. Mesures i suports. Has de continuar explicant les mesures i suports universals, addicionals i intensives.
 6. Descripció de les activitats. Són el cor de la programació. També cal especificar aspectes com els materials i recursos que fas servir, els agrupaments, els instruments d’avaluació…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

error: Contingut protegit